Elfstedencontest 2023

Het behoeft nauwelijks toelichting om uit te leggen waarom de Elfsteden schaatsmarathon voor het laatst werd gehouden in 1997. Immers ook hier geldt dat de klimaatsverandering ervoor zorgt dat er geen goede weerscondities voor zo’n schaatsevenement – vooralsnog – te verwachten zijn.
De afdeling A14 van de VERON in Friesland heeft sinds 1985 voor ons als radioamateurs een prachtig alternatief bedacht en wel de zgn. Elfstedencontest. Een wedstrijd die dit jaar werd gehouden op zondag 19 november. De opgave is om met zo veel mogelijk stations in regio 14 een verbinding in spraak te maken op zowel de 2 meter als de 80 meterband waarbij de 11 steden en de klunplaats als multiplier tellen.
Sinds nu alweer voor het vierde jaar kiest de Contest Groep 1884 een gunstige locatie buiten regio 14 met liefst goede condities om zoveel mogelijk verbindingen te maken. Dus ook dit jaar werd op zaterdag de reis naar Wieringerwerf ondernomen om daar op de camping
“Land uit Zee” een heus radiostation op te zetten met als onderkomen een aardig vakantiehuisje als ‘radioshack’.

Lees meer

JOTA 2023 Puttershoek

Tijdens het weekend van 21 & 22 oktober was het weer traditie getrouw tijd voor de JOTA 2023. Niet groots opgezet maar daarom niet minder geslaagd.

Op vrijdag hebben we in de regen de vaste mast omhoog gedraaid en de kattensnor voor 40 & 80 meter opgehangen over het veld. Hierdoor waren er zaterdagochtend geen spannende dingen meer nodig op het veld in aanwezigheid van diverse scouts van Scouting Puttershoek.  Alle leden kwamen aan de beurt bij het VHF station waar we keurig kwalitatieve verbindingen konden maken voor elke leeftijd. De oudere kids konden daarnaast ok nog even proeven en testen op HF met diverse buitenlandse JOTA stations.

Ondanks dat de groep niet echt groot was, was het al met al een mooie geslaagde dag waarbij diverse scouts en leiding toch gegrepen werden door de Magie van de radio. Iedereen bedankt voor zijn inbreng en of bijdrage aan de JOTA 2023.

Elfsteden contest

Elfstedencontest 2022

Vanwege corona heeft de contestgroep verleden jaar verstek laten gaan maar dit jaar ging het weer richting het noorden voor de elfstedencontest 2022 en uiteraard weer richting Wieringerwerf.

Net als in 2020 een huisje gehuurd op de Camping ‘Land uit Zee’ en gingen wij Paul (PD2PKM), Gerard (PD2GSP), Anne-Sophie (NL13798), Ben (PD5GH) en Jan (PA2JCB) al op zaterdag richting het noorden.

Het weer was fris maar zonnig en droog wat natuurlijk meehelpt om de antennes op te bouwen. In verband met de contest werd de 40/80 meter Kattensnor opgebouwd alsmede een 2 meter rondstraler en beam. De laatste is vanaf de grond te kantelen voor zowel horizontaal als verticaal gebruik. De door Paul ontworpen en vervaardigde beam en die van PD5GWR werden in de mast gemonteerd en uitvoerig getest.

Op 80 meter werden enkele verbindingen gemaakt met Ierland, Engeland, Zwitserland en Duitsland naast een enkel Nederlands station.

Op 2 meter werd op de Hoeksche Waardse ‘thuisfrequentie’ 145.550 MHz gepoogd enkele verbindingen te maken. immers, die frequentie is ook hier in het noorden de meest gebruikte frequentie.

Lees meer

JOTA 2022 Puttershoek

Scouting Puttershoek heeft gevraagd of wij de Jamboree On The Air weer willen faciliteren op Puttershoek.  Wij zoeken daarom een aantal amateurs welke gedurende zaterdag 15 oktober willen assisteren met de JOTA 2022. Al is het voor een paar uurtjes of op onderdelen dan horen wij dit graag via: a52@veron.nl 

 

CG1884

Open Monumentendag 2021

Een aantal leden van VERON Afdeling 52 “Hoeksche Waard” doet mee met Open Monumentendag 2021.

Historie

De eerste Open Monumentendag in Nederland werd in 1987 georganiseerd. Aan Open Monumentendag ligt het idee ten grondslag dat monumenten gratis voor het publiek worden opengesteld. Om zo de publieke belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg te vergroten. In de loop van de tijd is het uitgegroeid tot Nederlands best bezochte culturele evenementen met ontelbaar veel activiteiten: tentoonstellingen, rondleidingen, fietsroutes, wandelingen, muziekvoorstellingen maar ook veel activiteiten voor jongeren, zoals speurtochten.

 

Fort Buitensluis

Ten zuiden van Numansdorp aan het Hollands Diep ligt het fort Buitensluis uit 1861 met een omliggend terrein van in totaal 7 hectare. Fort Buitensluis is onderdeel van de Stelling van het Hollands Diep en het sluit aan op de Brabantse Zuiderwaterlinie tussen Willemstad en Grave. Het adres is: Fortlaan 10 3281 KA Numansdorp. Meer informatie kunt u lezen op: https://www.fortbuitensluis.nl

 

Forten on the Air

Tijdens open monumentendag 2021 zijn de radiozendamateurs van Contestgroup CG1884 (http://www.contestgroup.nl) actief met ‘Forten on the Air’.
Al sinds 2008 brengt deze groep “Fort Buitensluis” in de lucht tijdens evenementen en contesten.
Dit weekend zijn ze actief op diverse frequentiebanden.

De Contestgroup beschikt over een ruim bemeten antennepark zodat verbindingen op de diverse banden mogelijk is. Eenieder is tijdens deze Open Monumentendag 2021 meer dan welkom op “Fort Buitensluis” en de radiobunker van CG1884 waar u een uitgebreide rondleiding kan krijgen door een van de aanwezige radiozendamateurs. Let op: In verband met de beperkte parkeerruimte adviseren wij u om zo mogelijk te voet, of met de fiets te komen. We kijken uit naar uw komst! Kortom zoekt u nog iets, of twijfelde u aan een bezoek aan “Fort Buitensluis” en de radio bunker van CG1884, wij kunnen met recht zeggen dat het de moeite waard is en kom dus gerust een kijkje nemen.

 

Beperkingen

Zoals het er nu naar uitziet zullen de door de overheid afgekondigde maatregelen nog steeds van kracht zijn. Dit heeft tot gevolg dat voor een rondleiding op het fort U zich van tevoren moet aanmelden bij “Fort Buitensluis”. Voor de rondleidingen in de radiobunker geldt minimaal de 1,5 meter afstandsregel.CG1884

 

Informatie

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met een van de leden van de Contestgroup CG 1884 of

met Gerard Speksnijder, secretaris van afdeling VERON-A52. Contactformulier: https://a52.veron.nl/contact/

CG1884 internationale waardering

EFFORT AWARD 2020Op donderdag 1 april 2021 heeft CG1884 internationale waardering ontvangen van EFFORTS (European Federation Of Fortified Sites). Deze award heeft betrekking op de gehouden activiteiten in 2020. Hierbij stond het promoten van ‘Fort Buitensluis’ en andere forten centraal. Hierbij moeten we denken aan bijvoorbeeld Kidsday , Open monumentendag, Europese fortendag. Tijdens deze dagen stellen wij ons onderkomen open voor bezoekers en promoten daarmee onze Radiohobby en  de Forten. Door deze openstelling en publiekelijke promotie hiervan zijn wij voor deze  EFFORTS Award 2020 in aanmerking gekomen.

internationale waardering Efffort Award 2020

Het begin

Sinds 2008 is er een groepje radioamateurs actief op ‘Fort Buitensluis’ in Numansdorp onder de roepletters PI4CG. Het begon in 2007 met een geslaagde SSB-velddag en de vraag of ‘Fort Buitensluis’ iets voor ons kon betekenen. Gezien de locatie echt een mooie en ideale plek om een antenne farm te bouwen.

CG1884Na een periode van opbouwen zijn er de laatste jaren wat esthetische aanpassingen gedaan aan het onderkomen zonder afbreuk te doen aan de originaliteit van ons kruitmagazijn uit 1884. Dit alles  uiteraard tussen de vele nationale en internationale contesten door waarbij we zeker de radiohobby en ‘Fort Buitensluis’ positief op de kaart hebben gezet.

Lees meer

Elfsteden contest

Elfstedencontest 2020

Als de ‘bladeren vallen’ en de temperatuur gaat dalen begint het bij de Friezen ‘te kriebelen’. Zou er dit jaar een Elfstedentocht gereden kunnen worden? Al jaren houdt het de Friezen in de winterperiode bezig. Gek genoeg is dat ook het geval bij sommigen ons als zendamateurs.
Nee, het gaat dan niet om de schaatstocht maar om de Friese Elfstedencontest die dit jaar voor de 35ste keer werd georganiseerd. En die contest laat ook enkelen van ons zeker niet onberoerd.
Als contestgroup CG1884 nemen we  al voor de zoveelste keer aan de Elfstedencontest  deel. Zo ook dus dit jaar tijdens de Elfstedencontest 2020 .

Planning

Al vroeg in het jaar is het idee besproken om dit jaar een locatie net buiten Friesland te activeren. Na contact met, en op advies van, een zendamateur in Slootdorp. Besloten wij om te kiezen voor de camping “Land uit Zee” in Wieringerwerf. Een bijzondere camping alwaar vroegtijdig een klein huisje werd gehuurd.

Na enige tijd van voorbereiden en uitbroeden van de opgekomen ideeën was het zaterdag 21 november 2020 dan eindelijk zover. Langs diverse adressen om de spullen op te halen en met gepaste snelheid ging het richting Wieringerwerf. Alwaar we een accommodatie tot onze beschikking hadden voor het weekend. Aangekomen en uitgeladen konden we beginnen met opbouwen en testen van de antennes. Voor de 2 meter was een X300 op een mast van 10 meter geplaatst en met scheerlijnen vastgezet. De ‘Kattensnor’ voor 80 meter kon op het ruime speelveld net achter het huisje worden weggespannen. Alles was rond vier uur opgesteld en klaar.

Na een warme maaltijd was het tijd voor een avondje ontspannen QSO’s draaien op de 2 en 80 meter. Dit lukte vrij goed en voor we besloten om er voor deze dag een punt achter te zetten en de kooi in te duiken hadden we al ruim 25 verbindingen op elke band weg getikt. Op 80 meter maakte we verbindingen met Denemarken, Ierland, Engeland, Italië en Duitsland. Op 2 meter werd, naast contact met lokale zendamateurs ook geprobeerd de thuisregio te bereiken.

Het slapen was wat onwennig en warm in zo’n Oostenrijks huisje.  Bij het krieken van de ochtend en onder het genot van een heerlijke uitsmijter werd het toch langzaamaan tijd om de spullen weer aan te zetten en ons te richten op R-14 Friesland om de 11 steden en de kluunplaats te werken.

De contest

Om 11.00 uur lokale tijd startte de Elfstedencontest 2020 en ging het maken van verbindingen zeer voorspoedig. Een aantal van de 11 steden en een heleboel andere steden kwamen in het eerste uur voorbij met een geweldige snelheid van 45 QSO’s per uur. Na een kleine dip liep de QSO-rating aan het eind weer op en zo konden we op 80 meter alle steden en de kluunplaats werken. Op 2 meter miste we Dokkum. Hiervan was ondertussen bekend dat meerdere stations deze ook miste en  vermoede we dat deze plaats niet was geactiveerd.

Om 14.00 uur was het feest afgelopen en was het tijd om na het opruimen en afbreken huiswaarts te gaan.

We willen dan ook iedereen die op wat voor manier dan ook een bijdrage heeft geleverd om deze ‘tocht der tochten’ mogelijk te maken hartelijk bedanken.

We hopen als CREW van PI4CG dan ook dat iedereen net als wij heeft genoten van de Elfstedencontest 2020 en net als wij alvast weer uitkijkt naar volgend jaar. Dan zal de tocht der tochten op 21 november 2021 zijn.

QSL-0kaart PI4VHW/J

Jota 2020 Puttershoek

Sinds we in de COVID-19 periode zijn gekomen en de reguliere bijeenkomsten van onze en andere verenigingen aanbanden zijn gelegd. Moeten ook wij onszelf afvragen of de Jota 2020 Puttershoek wel doorgang kan vinden.  Nu we steeds korter bij de datum komen en het aantal besmettingen niet daalt. Zijn we in afwachting van nieuwe opgelegde regelgeving.

We kunne afwachten tot de opgelegde regelgeving afgeroepen wordt. We kunnen ook bij ons zelf te raden gaan en  het onszelf afvragen. Het is niet verstandig om de Jota 2020 in welke vorm dan ook door te laten gaan.

diverse overlegmomenten met de betrokken zendamateurs en mensen van Scouting Puttershoek hebben we gezamenlijk besloten om de Jota 2020 Puttershoek niet door te laten gaan.  Het was geen makkelijke beslissing maar hopelijk wel een goede. Uiteraard is de landelijke tendens en het advies van Scouting Nederland en diverse betrokken overheidsinstellingen meegenomen bij het maken van deze beslissing.

We kijken dan ook met veel vertrouwen naar de toekomst. In het bijzonder naar de Jota 2021 die hopelijk wel doorgang kan vinden. Lees meer

JOTA 2019

JOTA 2019

Afgelopen weekend was er weer de Jamboree On The Air 2019. Verschillende
amateurs van onze afdeling hebben hieraan actief deel genomen. Bij Scouting Puttershoek waren dit: Gerard PD2GSP, Paul PD2PKM, Jan PD2JCB, Wim PA3BB, Ben PD5GH en Sophie NL13798. Bij de Taizégroep in Schiedam waren dit Evert PA3FXY en Raymond PD1ANI.

Bij Scouting Puttershoek was het dit jaar wat rustiger dan voorheen maar wel weer een leuke activiteit uit de kast getrokken. Ons bouwproject van het afgelopen jaar is in de praktijk uitgetest en 80% inorde bevonden. Dit krijgt op de bouwplaats dus nog een vervolg. Voor de scouts was het in ieder geval geslaagd en daar gaat het om. Ook SSTV op 144 Mhz. en 433 Mhz. ging uiteindelijk goed. We kunnen dan ook terugkiken op een mooie JOTA 2019 met een aantal leermomenten voor iedereen eneen berg ideeën voor de JOTA 2020.

  • JOTA 2019