Elfsteden contest

Elfstedencontest 2022

Vanwege corona heeft de contestgroep verleden jaar verstek laten gaan maar dit jaar ging het weer richting het noorden voor de elfstedencontest 2022 en uiteraard weer richting Wieringerwerf.

Net als in 2020 een huisje gehuurd op de Camping ‘Land uit Zee’ en gingen wij Paul (PD2PKM), Gerard (PD2GSP), Anne-Sophie (NL13798), Ben (PD5GH) en Jan (PA2JCB) al op zaterdag richting het noorden.

Het weer was fris maar zonnig en droog wat natuurlijk meehelpt om de antennes op te bouwen. In verband met de contest werd de 40/80 meter Kattensnor opgebouwd alsmede een 2 meter rondstraler en beam. De laatste is vanaf de grond te kantelen voor zowel horizontaal als verticaal gebruik. De door Paul ontworpen en vervaardigde beam en die van PD5GWR werden in de mast gemonteerd en uitvoerig getest.

Op 80 meter werden enkele verbindingen gemaakt met Ierland, Engeland, Zwitserland en Duitsland naast een enkel Nederlands station.

Op 2 meter werd op de Hoeksche Waardse ’thuisfrequentie’ 145.550 MHz gepoogd enkele verbindingen te maken. immers, die frequentie is ook hier in het noorden de meest gebruikte frequentie.

Verzorgd en wel

Natuurlijk werd de inwendige mens niet vergeten. Dankzij de XYL van Paul, Corrie welke een heerlijke warme maaltijd met eigen gemaakte gehaktballen, sperzieboontjes en Hoeksche Waardse aardappelen had voorbereid. Na een gezellige avond en een goede nachtrust begon de Elfstedencontest om 11.00 uur en duurde tot 14.00 uur. Op de 80 meterband was een hoog QRN-niveau van S9. Gelukkig bemerkten we dat dat ook voor andere stations gold dus lag het niet aan de meegebrachte en geïnstalleerde antennes. Op 2 meter startte het eerst rustig maar wat later zat de ‘gang erin’. Vlak voor de start kregen we bezoek van Ton, PD5TH die een kop koffie kwam drinken en daarbij een pakje heerlijke stroopwafels had meegenomen. Voor de ‘spelregels’ van deze contest verwijzen we graag naar de site van de afdeling Friesland-Noord. PI4LWD.

De belangrijkste verbindingen zijn die met één van de elf steden plus de kluunplaats Bartlehiem. Verrassing is dan altijd weer of de organisatie in staat is geweest op al deze 12 locaties van een zendstation te voorzien. In ieder geval werd voor zowel de 2 meter als 80 meter een stuk of 10 van de locaties gewerkt. De logs zijn verwerkt en opgestuurd, op beide banden zijn zo’n 100 verbindingen gemaakt. Ook leuk natuurlijk dat een aantal stations uit de regio de moeite namen om verbinding met ons te maken.

Na afloop van de contest de boel weer afbreken en inpakken. Na de sleutel van het huisje te hebben ingeleverd reden we de camping af en begon het te regenen. We hadden gewoon ‘geluk’ bij het ontmantelen van ons tijdelijk radiostation. Het buitje hield pas op toen we thuis waren. Kortom weer een mooi avontuur wat bovenal gezellig was. Dus volgend jaar gaan we wellicht weer!