Elfsteden contest

 

Wat hebben een “hondenkop” (trein), MIG straaljager, een 18-eeuwse locomotief, een Rotterdamse RET tram en een oude helikopter nu te maken met PI4CG en de Friese Elfstedencontest 2020 ?

Als de ‘bladeren vallen’ en de temperatuur gaat dalen begint het bij de Friezen ‘te kriebelen’. Zou er dit jaar een Elfstedentocht gereden kunnen worden? Al jaren houdt het de Friezen in de winterperiode bezig. Gek genoeg is dat ook het geval bij sommigen ons als zendamateurs.
Nee, het gaat dan niet om de schaatstocht maar om de Friese Elfsteden-contest die dit jaar voor de 35ste keer werd georganiseerd. En die contest laat ook enkelen van ons zeker niet onberoerd.
De contestgroup CG1884 neemt ook deze keer deel aan de Elfstedencontest 2020.

Planning

Al vroeg in het jaar is het idee besproken en besloten om een locatie net buiten Friesland te activeren. Na contact met een zendamateur in Slootdorp is besloten om te kiezen voor de camping “Land uit Zee” in Wieringerwerf. Een bijzondere camping alwaar vroegtijdig een klein huisje werd gehuurd.

De Elfstedencontest 2020

Na enige tijd van voorbereiden en uitbroeden van de opgekomen ideeën was het zaterdag 21 november 2020 dan eindelijk zover. Langs diverse adressen om de spullen op te halen. Daarna door met gepaste snelheid ging het richting Wieringerwerf. Waar we een accommodatie tot onze beschikking hadden voor het weekend. Aangekomen en uitgeladen konden we beginnen met opbouwen en testen van de antennes. Voor de 2 meter is een X300 op een mast van 10 meter geplaatst en met scheerlijnen vastgezet. De ‘Kattensnor’ voor 80 meter kon op het ruime speelveld net achter het huisje worden weggespannen en alles was rond vier uur opgesteld en klaar.

Na een warme maaltijd was het tijd voor een avondje ontspannen QSO’s draaien op de 2 en 80 meter. Dit lukte vrij goed en voor we besloten om er voor deze dag een punt achter te zetten en de kooi in te duiken. We hadden al ruim 25 verbindingen op elke band weg getikt. Op 80 meter zijn verbindingen gemaakt met Denemarken, Ierland, Engeland, Italië en Duitsland. Op 2 meter is, naast contact met lokale zendamateurs, gepoogd de thuisregio te bereiken.

Het slapen was wat onwennig en warm in zo’n Oostenrijks huisje.  Bij het krieken van de ochtend en onder het genot van een heerlijke uitsmijter werd het toch langzaamaan tijd om de spullen weer aan te zetten en ons te richten op R-14 Friesland om de 11 steden en de kluunplaats te werken.

De contest

Om 11.00 uur lokale tijd startte het ‘feest’ en ging het maken van verbindingen zeer voorspoedig. Een aantal van de 11 steden en een heleboel andere steden kwamen in het eerste uur voorbij met een geweldige snelheid van 45 QSO’s per uur. Na een kleine dip liep de QSO-rating aan het eind weer op en zo konden we op 80 meter alle steden en de kluunplaats werken. Op 2 meter miste we Dokkum. Hiervan was ondertussen bekend dat meerdere stations deze ook miste en we vermoeden dat deze plaats niet was geactiveerd.

Om 14.00 uur was het feest afgelopen en was het tijd om na het opruimen en afbreken huiswaarts te gaan.

We willen dan ook iedereen die op wat voor manier dan ook een bijdrage heeft geleverd om deze ‘tocht der tochten’ mogelijk te maken hartelijk bedanken.

We hopen als CREW van PI4CG dan ook dat iedereen er net als wij van heeft genoten en net als wij alvast weer uitkijkt naar volgend jaar.