A52 Uitleenbalie

Sinds januari 2023 beschikt onze afdeling A52 over een heuse uitleenbalie. deze is te vinden op de website, er staat apparatuur welke handig is om te gebruiken maar niet vaak nodig is en dus relatief prijzig. De apparatuur is veelal afkomstig van oud leden van onze afdeling. Als lid van A52 Hoeksche Waard kunt u van deze apparaten onder voorwaarden gebruikmaken voor een bepaalde tijd.

Voorwaarden:

  • Lid VERON A52 Hoeksche Waard.
  • Ondertekenen leenovereenkomst.
  • Kennis genomen hebben van de bijbehorende handleiding(en) en hiernaar handelen.
  • Maximale uitleen periode 2 weken. (verlenging mogelijk).
  • Voor eigen gebruik.
  • Defect retour is herstelkosten betalen.
  • Bij verlies of zoekraken binnen gestelde termijn zal de apparatuur tegen marktprijs in rekening worden gebracht.
Onderhoud mast Puttershoek

Onderhoud Mast Puttershoek

Afgelopen week is er na een lange tijd weer onderhoud aan de mast in Puttershoek bij het Scouting gebouw. Ook de antenne installatie is na gezien en onderhanden genomen. Dit onderhoud aan de mast in Puttershoek moet jaarlijks gebeuren ook als de totale installatie niet gebruikt wordt. De afgelopen paar maanden hadden we het geluk dat we weer een bijeenkomst konden houden maar daarvoor was er bijna een jaar geen bijeenkomst maar een radioronde van PI4VHW op de gebruikelijke clubavonden.

Door het onderhoud is en blijft het mogelijk om de installatie te gebruiken voor demonstraties  tijdens clubavonden. Uiteraard is er in overleg en tegen een kleine onkostenvergoeding aan Scouting Puttershoek ook altijd de mogelijkheid om op andere tijden de installatie te gebruiken voor bijvoorbeeld minder gesitueerde en of experimenten.

Er zijn een aantal kleine dingen verholpen tijdens het onderhoud. De grotere zaken zijn opgenomen om met goed weer aan te pakken. Op deze manier blijft de installatie actueel en te gebruiken.

Onderhoud mast Puttershoek
Onderhoud mast Puttershoek

Januari bijeenkomst

Iedereen weet het ondertussen al. Heel de wereld ligt op zijn gat, zo ook de activiteiten van onze afdeling. Tijdens onze januari bijeenkomst zouden wij traditie getrouw een leden vergadering houden. Aansluitend hieraan volgde de huldiging van de A52 afdelingscompetitie 2020 welke is afgeleid van de VERON afdelingscompetitie. Na deze belangrijke momenten kwam normaal het leukste deel namelijk het “RAD van de voorzitter”. Hier  worden de lootjes verkregen bij het afrekenen gedurende het afgelopen jaar mogelijk verzilverd voor een klein nuttig aardigheidje.

Wij houden onze leden vergadering dit keer via Zoom. Alle leden van A52 hebben hierover een mail met de benodigde instructies en bijbehorende stukken gehad. We hopen dat de januari bijeenkomst volgend jaar weer als van ouds is.

 

Bijeenkomst 22 september 2020

Na alle COVID-19 berichten kunnen wij u melden dat we een bijeenkomst op 22 september 2020 gehouden zal worden in het clubgebouw van Scouting Puttershoek. Zoals gebruikelijk zal de avond aanvangen om 20.00 uur

Er staat een onderling QSO op de agenda en de QSL-manager zal ook aanwezig zijn met kaarten. Of er voor u kaarten zijn kunt u zien op de QSL-pagina, deze zal regenmatig bij gewerkt worden.

We begrijpen dat er risico’s aan deze bijeenkomsten kunnen zitten. We doen er dan ook al het mogelijke aan om de bijeenkomst van 22 september Corona-proof te organiseren.

  • Respecteer de 1,5 meter regels.
  • Geen koorts en of andere bekende symptomen.
  • Lid zijn van VERON A52.
  • U wordt genoteerd op de presentielijst om uw aanwezigheid te bevestigen zoals gebruikelijk.
  • Gebruik van een zitplaats is verplicht.
  • Kom niet als u het niet vertrouwd.

Bij mogelijke klachten verzoeken wij u vriendelijk doch dringend om niet te komen. Mondkapjes indien gewenst moet u zelf verzorgen en registratie middels compleet ingevulde presentielijst is verplicht bij de ingang. Ook de  dan geldende algemene regels zijn uiteraard van toepassing op het moment van de te houden bijeenkomst.

We hopen op deze manier te voorzien in een mooie clubavond/bijeenkomst op 22 september 2020 en danken u dan ook alvast voor uw medewerkingBijeenkomst 22 september 2020

Juli bijeenkomst

Het begint nu echt wel een beetje eentonig te worden maar onze afdeling zal geen juli bijeenkomst houden wegens COVID-19 en de vakantie periode. Zoals al bekend is gemaakt via aller andere media, zijn ook wij als afdeling genoodzaakt om onze clubavond af te gelasten. Wij kunnen immers niet aan de voorwaarden kunnen voldoen.

Er is dinsdag 28 juli 2020 om 20.00 uur wel een extra radio ronde op 145.550 MHz. Deze ronde was in plaats van de juli bijeenkomst. Er blijkt wel degelijk behoefte te zijn aan een onderling QSO. De ronde is voorgaande maanden goed bezocht. Een ieder kan zich inmelden en zijn zegje doen. Hierdoor proberen we gespreksstof op te rakelen en zo met elkaar toch op de hoogte te blijven van bezigheden.

COVID-19 juli bijeenkomst

Foto: RIVM.nl

Vooralsnog laten de bijeenkomsten nog even op zich wachten en ziet het er naar uit dat er na de zomerstop weer een bijeenkomst georganiseerd mag en kan worden onder voorwaarden.

Voor actuele ontwikkelingen kunt u de agenda bekijken en wekelijks de ronde volgen van PI4VHW op 145.550 MHz.

Silent Key

OM Cornelis van Rij (PA3CPE) Silent Key

OM Cornelis van Rij (PA3CPE) Silent Key

Op 19 maart 2020 is ons afdelingslid Cornelis van Rij, PA3CPE op 70-jarige leeftijd overleden.

Cornelis was sinds jaar en dag lid van onze afdeling. Op de verenigingsavonden kwam hij niet, hij was altijd zelf bezig met de hobby en soms aan de band toen dat nog mogelijk was. De laatste maanden ging het ernstig snel  bergafwaarts na een noodlottige val.

Het bestuur en de leden van VERON afdeling Hoekse Waard wensen zijn vrouw, kinderen en klein kinderen  veel sterkte bij het dragen van dit verlies.

Namens de afdeling Hoekse Waard                                                                                                                    

Gerard Speksnijder PD2GSP secretaris  VERON afdeling A52 Hoekse Waard

lezing PA0EJM

“Hanso Idzerda – 100 jaar radio-omroep”

Het zal weinigen ontgaan zijn dat op 6 november 2019 Hanso Idzerda werd herdacht. De Friese radiopionier Hanso Idzerda heeft 100 jaar geleden vanuit Den Haag het eerste radio-omroepprogramma in ons land heeft uitgezonden. Die uitzending werd overigens vrijwel uitsluitend door radioamateurs ontvangen. Voor zijn uitzendingen had het Ministerie van Waterstaat hem de roepletters PCGG toegekend. Later (in 1930) kreeg hij een zogenaamde fabrikantenmachtiging met de roepletters PF1IDZ (de letters IDZ vormden de eerste 3 letters van zijn achternaam).

Beeld en Geluid in Hilversum

Een werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor de Historie van de Radio organiseerde medio september een grote expositie over het thema “Idzerda – 100 jaar radio-omroep” in Driebergen. Daar was o.a. in een studio een reprozender met een speciale vergunning van het AT in de lucht met de roepletters PF1IDZ. De zender was nauwgezet gebouwd aan de hand van een bewaard gebleven exemplaar uit het depot van Beeld en Geluid in Hilversum. De reprozender zond uit op dezelfde golflengte (258 meter) waarop de originele, bewaard gebleven zender werkte. De uitzending was op een andere plaats in het expositiegebouw te beluisteren. Via de zender is “live” muziek van een pianist en een ensemble uitgezonden. Er zijn dezelfde grammofoonplaten gedraaid die Idzerda op 6 november 1919 ook ten gehore bracht.
Op de expositie waren ongeveer 60 objecten uit het werkzame leven van Hanso Idzerda te zien (gereedschappen, meetapparatuur, zenders en ontvangers).Boek PA0EJM

1919

Hanso Idzerda was betrokken bij de ontwikkeling van de eerste radiolamp van Philips. Begin 1919 demonstreerde hij samen met Philips een dergelijke radiolamp via de eerste radiotelefonie-uitzending in ons land. Ruim een half jaar voordat hij het eerste radio-omroepprogramma verzorgde. Hanso Idzerda en Jan Corver waren tijdgenoten, die veel hebben samengewerkt.

Naar aanleiding van het evenement “Hanso Idzerda – 100 jaar radio-omroep” komt Gidi PA0EJM 25 februari 2020 een lezing geven. Zijn boek zal na afloop al dan niet gesigneerd verkrijgbaar zijn.

Lezing PA3EWP

Lezing Operating Practice door Ronald PA3EWP

Op 23 april aanstaande zal Ronald PA3EWP een lezing geven bij afdeling A52 met als onderwerp Operating Practice. Niet alleen Operating Practise zulllen aan bod komen. Eigenlijk alles wat met het werken van DX-pedities te maken heeft zal aan bod komen. De voorbereidingen, de apparatuur, hulpmiddelen zoals skimmers etc., propagatie software. Verder zullen de do’s en don’ts, tips en tricks aan bod komen.

Dus mocht je beter voorbereid willen zijn op  betere tijden en nog steeds je operating skills willen verbeteren is dit een uitgelezen kans! Ronald is een absolute autoriteit op het gebied van DX. Hij gaat regelmatig op DX-peditie en heeft ontzettend veel ervaring op dat gebied. Wij hopen u te mogen begroeten op 23 april in het Scouting clubgebouw van Scouting Puttershoek aan de Sportlaan 4 te Puttershoek. De Lezing begint om 20.00 uur.

Lezing “Stelling van Willemstad”

Op dinsdag 26 februari 2019 komen Karin PD0KM en Wijnand PA3HFJ een lezing geven over de “Stelling van Willemstad” een stukje geshiedenis uit de tijd van Napoleon om het Nederlandse achterland te beschermen. Deze avond start om 20:00 uur in het clubgebouw van Scouting Puttershoek.

De lezing geeft een beeld van de Stelling van Willemstad. In de Hoekse Waard behoort Fort Buitensluis tot deze stelling.

PACC 2018

PACC 2018

Tijdens de afgelopen clubavond  is aan Rien PA1BDO de beker overhandigd. Deze heeft hij gewonnen door de 3e plaats SO HP SSB te halen tijdens de PACC 2018.

Rien namens iedereen nogmaals gefeliciteerd met deze prestatie.

Ook mee doen volgend jaar zie de PACC-site
PACC 2018